Híreink

Híreink

Megkezdtük Zalaegerszeg város szennyvíz főgyűjtő csatorna utolsó szakaszának a felújítását

Kedden elvégeztük az előkészítő munkákat, szerda reggel megkezdődik a csatorna „bélelése”.

Miért „béleléses” technológia?

A csatorna 6-7 méter mélyen található, talajvízben és laza, homokos talajban. Amennyiben hagyományos, kitakarásos felújítás történne, abban az esetben - a talajvízszint süllyesztést is figyelembe véve - a munkák minimum 8 hónapig tartanának. Nagyobb munkaterületre lenne szükség, így a forgalom korlátozása is nagyobb mértékű lenne. Ezen felül teljes útfelújításra lenne szükség.

Miért most?

Az 1975-ben épült csatorna állapota már nem megfelelő. 2017 szeptemberében egy csatorna elem leszakadt, mely dugulást okozott (képen látható). A hiba elhárítása 7 m mélyen nagyon nehéz feladat volt. Amennyiben további leszakadások történnének, az a Balatoni út leszakadásához vezetne. A város és környékének jelentős mennyiségű (napi 10 millió liter) szennyvize ezen a csatornán kerül elvezetésre, esetleges leszakadás esetén szinte megoldhatatlan feladat lenne a csatorna javítása és a nagy mennyiségű szennyvíz ideiglenes továbbítása is. Megkezdtük a rekonstrukció előkészítését. Szeptemberben eltávolítottunk a csatornából több tonna törmeléket, majd elvégeztük a pontos felmérést robottechnológiával. A felmérés adatai alapján Németországban legyártották a szükséges csöveket, melyeket mélyhűtött, jegelt állapotban most szállítanak.

Mit jelent a „bélelés”? Mi az eredménye?

A bélelés azt jelenti, hogy a méretre gyártott különleges anyagú „puha”, hajtogatható csöveket behúzzuk a csatornába, majd vízzel feltöltjük. A víz nyomásának hatására a régi betoncsatorna falának feszül. A víz felmelegítésével a befűzött puha cső megkeményedik, ezáltal  új csatorna jön létre, úgy, hogy a szállító kapacitás csökkenése minimális, nem éri el a 7 %-ot.

A kikeményedett új csőanyag biztosítja a statikai állékonyságot, továbbá a teljes vízzárósságot is. Tehát nem kell leszakadástól tartani, továbbá a talajvíz nem folyik a csatornába, ill. a szennyvíz sem tud a környezetbe szivárogni. Terveink szerint ezt a szakaszt 80-100 évre megoldottuk.

Köszönjük türelmüket és megértésüket!

Arnhoffer András
elnök-vezérigazgató