Híreink

Híreink

A szemetelés kultúrája

Gondolta volna, hogy a szemetelésnek is van kultúrája?

Abban mindannyian egyetértünk, hogy a levegő mellett az életet adó víz az, mely nélkül rövid időn belül semmivé válna az emberiség. Sokat foglalkozunk ivóvizeink védelmével, talán egyre többet tudunk arról, hogy miként jut el hozzánk, azonban igen kevéssé kerül górcső alá az általunk termelt szennyvíz sorsa. Holott, akárcsak a vízhasználatnak, úgy a szennyvízkezelésnek és a szemetelésnek is van kultúrája. Erről Arnhoffer Andrással, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatójával beszéltünk részletesen.

Az évtizedek óta vízügyi szolgáltatásokat végző Zalavíz Zrt.-nek ugyanis nem csupán az tartozik mindennapi feladatai közé, hogy biztosítsa a lakosság számára a kiváló minőségű ivóvizet, hanem a szennyvíz kezelése is. Hiszen a felhasznált ivóvíz legnagyobb része később szennyvízként jelenik meg a rendszerben, gondoljunk csak a mindennapos tisztálkodásra, mosásra, mosogatásra, a wc használatára. E mellé jön még az ipari szerepet vállaló cégek által termelt szennyvíz. Gondoljunk bele, ha mindez tisztítás nélkül kerülne be a környezeti körforgásba, annak szörnyű következményei lennének az élővilágra nézve. A szerves- és fertőző összetevők rövid idő

alatt nagy kárt tehetnének. Ennek megelőzésén dolgoznak az év minden napján a Zalavíz Zrt. szakemberei, akik a keletkező szennyvizet a szennyvízcsatornákon keresztül összegyűjtik, majd azt a tisztítótelepekre vezetik, a több ezer átemelő segítségével, melyek megléte a domborzati viszonyok miatt szükséges.

A tisztító telepeken aztán elsőként a szennyvíz darabos úszó részeit távolítják el, a bekerülő homokkal együtt. Ezt követően indul a biológiai tisztítás, amikor a mikroorganizmusok elszaporítása és tevékenységük felfokozása révén bontják és ásványosítják, azaz élő sejtanyaggá alakítják a szennyvíz szerves részeit, ezzel jelentősen csökkentve a víz szennyező hatását. Később, a harmadfokú tisztítás során a biológiai fokozat végtermékeként keletkezett szervetlen anyagokat, nitrátokat, foszfátokat távolítják el. Az eljárás során ez a folyamat emészti fel a legnagyobb forrásokat, ugyanis rendkívül bonyolult és drága, alkalmazása azonban elengedhetetlen a Zala folyó, illetve a Balaton védelme miatt. S mindezek mellett kizárólag Zalaegerszeget érinti.

Ne feledkezzünk meg azonban a lakosság felelősségéről sem ebben a tekintetben. Ahogy arra is kötelességünk figyelni, hogy mikor, mennyi ivóvizet használunk fel, úgy azt is meg kell tanulnunk, hogy miként kell helyesen szemetelni. Ugyanis a szennyvízkezelés és a szemetelés szorosan összefüggnek egymással.

A Zalavíz Zrt. szakemberei gyakran több problémával is szembesülnek a szennyvízelvezetéskor. Ezek egyike az a helytelen és tilos, mégis sokszor megtalálható rendszer, mellyel a csapadékvizet szabálytalanul a szennyvízcsatornába vezetik. Ez olyan kiöntésekhez vezet, mely nem csupán kellemetlenséget okoz az érintetteknek, de jelentős plusz munkát és pluszköltséget is a vízügyi szakembereknek. Sőt, ilyen esetben vagyoni, valamint környezeti kárt is okozhatunk.

A másik nagy probléma a korábban már említett szemetelési kultúra. Illetve annak hiánya. Sajnos hazánkban még ma is sok olyan dolog kerül a szennyvíz csatornákba, melyeknek semmi keresnivalójuk nem lenne ott. Ilyenek például a törlőkendők – akkor is, ha úgy tüntetik fel őket, hogy lebomlanak -, a rongyok, fehér neműk, egészségügyi betétek, harisnyák, vagy épp az építési törmelékek. Ezek megléte tisztításkor olyan mértékben nehezítik a gépészeti munkákat, hogy nagyon gyakran meghibásodásokat okoznak, mivel a tisztítást végző rendszerek nem ezek kiszűrésére lettek kalibrálva. A hibaelhárítások oka ma 80 százalékban a helytelen szennyvízcsatorna használatra vezethető vissza. Ez szintén jelentős plusz költségeket ró a Zalavíz Zrt.-re, holott a probléma megelőzhető lenne mindössze azzal, ha a lakosság tisztában lenne vele: a szennyvízcsatornába kizárólag a szennyvíz való, más anyagok nem! Az időnként előforduló rendszer dugulások szintén a helytelen felfogásnak köszönhetőek, bár jellemzően a probléma soha nem annál a háztartásnál, vagy kötési pontnál jelentkezik, ahol előidézték, hanem a rendszer egy távolabbi részén. Így azok, akik okozták, talán nem is szembesülnek a következményekkel. A problémákat tehát csak úgy lehet megelőzni, ha megértjük, a szennyvíz rendszer megfelelő működése a mi felelősségünk is!

Így, a Zalavíz Zrt.-vel együttműködve biztosíthatjuk a meglévő rendszerek hosszabb élettartamát és a költségek kordában tartását.

A vízügyi szolgáltató ezen felül több, szennyvízkezeléssel kapcsolatos újítást is bevezetett, a még nagyobb hatékonyság érdekében. Munkájuk során folyamatosan keresik az innovatív megoldásokat.

Az egyik ilyen, hogy két szennyvíztisztító telepen a klóros fertőtlenítést 10 éve felváltották az UV fénnyel működő berendezésekre. Ennek előnye, hogy nagyban hozzájárul az élővilág védelméhez.

Továbbá a zalaegerszegi tisztítótelepen már egy évtizede állítanak elő biogázt a keletkező iszapból, melynek egy része fedezi a telep energiaigényét, így csökkentik a fosszilis energiafelhasználást.

Talán sokan nem tudják, de a Zalavíz Zrt. Közép-Európában egyedülálló módon kiépített egy biogáz szűrő rendszert és CNG üzemanyagtöltő állomást, mellyel megteremtették a szennyvíz iszapból előállított üzemanyag lehetőségét. A cég zalaegerszegi járműflottájának több mint egy negyede már ezzel, a CNG üzemű módszerrel működik.

A biogáz mennyiségének növelése érdekében a cég alkalmassá tette a szennyvíztelepet a szerves eredetű hulladékok fogadására, ez a térség vállalkozásainak is gazdasági előnyt jelenthet, hiszen nem kell messzire szállítaniuk az ilyen jellegű hulladékaikat, s ezzel költséget csökkenthetnek.

A Zalavíz Zrt. a mezőgazdaág terén is szerepet vállal, hiszen a kezelt szennyvíziszapot a mezőgazdaságban helyezik el a költséges hulladéklerakók igénybevétele, vagy épp az égetés helyett. Ezzel pedig évente több száz tonna műtrágya kiváltását teszik lehetővé.

Ha mindezeket az intézkedéseket összevetjük, akkor jól látszik, hogy a cég a biogáz előállítással és a szennyvíziszap fenti felhasználási módszerével gyakorlatilag a keletkező szennyvíz teljes egészét visszajuttatják a természetes körforgásba.

Az innováció persze itt még nem áll meg, a Zalavíz Zrt. a későbbiekre nézve is jelentős újításokat tervez. Mivel a jelenlegi díjak már csak részben fedezik az üzemeltetési és karbantartási költségeket, ezért más, hatékonyságot növelő intézkedéseket szeretnének bevezetni. Ezek tekintetében elsődleges szempont a cég számára, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelem részeként csökkentsék a fosszilis energia felhasználást. Ilyen lehet majd a szennyvízhő hasznosítása, vagy a biogáz előállítása során keletkező széndioxid felhasználása. Ugyancsak költség- és energiahatékonyságot eredményezne a szerves és magas energiatartalmú hulladékok energiájának hasznosítása és a távhő rendszer fejlesztések a fentiek tekintetében.