Híreink

Híreink

Értesítés közüzemű szennyvíz hálózat füstöléses ellenőrzéséről

Értesítjük Tisztelt Felhasználóinkat, hogy a Zalavíz ZRT 2020 szeptember 07-ével kezdődően elkezdi a Zalaegerszeg, Megyei Jogú Város területén lévő közüzemű gravitációs szennyvíz csatorna-rendszer füstgenerátoros ellenőrzését.

Az ellenőrzés célja az illegális csapadékvíz közcsatornába történő bevezetésének felderítése, megszüntetése.

 

A füstöléses ellenőrzés során felderítésre kerülnek a szennyvízcsatornát terhelő csapadékvíz rákötések. Zalaegerszeg MJV szennyvízelvezető hálózata elválasztott rendszerű, ezért az 58/2013. (II.27.) Korm. rendelet 85. § (5); (6) bekezdése alapján a szennyvízelvezető csatornába csapadékvizet juttatni tilos.

A közcsatornák füstöléses ellenőrzése során rövid időre egészségre ártalmatlan, engedélyezett füstanyag kerül bevezetésre a szennyvíz gerinccsatornákba (a füstanyag EU a 1907 / 2006 / EG rendelet alapján került összeállításra, a lehetséges veszélyek kategóriában: “az egészségügyi veszélyek nem ismertek” kifejezést használja). Amennyiben a szennyvíz elvezető rendszerre csapadékelvezető csatornák kerültek rákötésre, az abban áramló füst, megjelenik az ereszcsatornáknál, garázslejárók vízelvezetőinél stb. Kollégáink a közterületről észlelik a szabálytalan csapadékvíz rákötéseket, és fényképkészítéssel regisztrálják azokat.

A füstöléses vizsgálat során a szennyvízcsatornában áramló füstanyag a lakások tereibe nem juthat be, hiszen megfelelően működő szennyvízlefolyó szifonok bűzzárainak vízgátjai megakadályozzák a füst belső térbe való áramlását. Füstáteresztés csak hibás működésű szifonok, lefolyók esetében fordulhat elő, ahol korábban csatornaszag is jelentkezett. Korábban jól működő rendszer esetén hibás működés akkor fordulhat elő, ha az egyébként megfelelően beépített szennyvízlevezetők kiszáradtak. Amennyiben kétsége merülne fel a lefolyóinak működése miatt, célszerű a kiértesítési időpontot megelőzően rövid időre megnyitni a régen használt mosdók, zuhanyozók vízcsapjait pár másodpercre, vagy a padlóösszefolyókba kis mennyiségű (kb. egy pohár) vizet önteni, ellenőrizni azok működését. Abban az esetben, ha a lakáson belül a szifonok, padlóösszefolyók esetlegesen hibásan működnek, a füstöléses ellenőrzéskor kiáramolhat kis mennyiségű füst, amely egészségre ártalmatlan, szagtalan, egyszerű szellőztetéssel eltávolítható.

Önökért dolgozunk, megértésüket, valamint együttműködésüket köszönjük.