Széchenyi 2020

Közlemények

Közlemények

Csatornahasználati illemtan

Az ember hajlamos azt hinni, hogy ami eltűnt a lefolyón, amit levitt a víz, attól egyszer s mindenkorra megszabadult, bármi is volt az. Azt képzeljük, a szennyvíz tisztító majd úgyis áramtalanítani fog minden leeresztett mérget. Ez sajnos nem igaz. A tisztítási technológia bizonyos határokon belül képes működni, ráadásul sérülékeny is. Ezért is fontos a csatornahasználati illemtan.

Mivel a szennyvíztisztító-telepek elsősorban élő mikroorganizmusok segítségével tisztítanak, a csatornahálózatba csak lebomló, őket nem károsító anyagok juttathatók. Ha a csatornahálózatba méreg kerül, elpusztíthatja a tisztítást végző szervezeteket, ez által a befogadó élővíz sérül, ráadásul a szennyvíziszapot sem lehet hasznosítani a mezőgazdaságban.

Vannak anyagok, amelyeket szigorúan tilos a csatornába juttani (például mérgek, gyógyszerek, nehézfém tartalmú folyadékok stb.), vannak olyan anyagok, melyek üzemzavart okozhatnak (például fa, kő, műanyag eszközök, ruha stb.), illetve a szennyvízkezelési rendszer túlterhelése is okozhat károkat (például illegális csapadékvíz rákötés).

A részletes csatornahasználati illemtan megtekinthető ide kattintva.

Köszönjük együttműködését!