Széchenyi 2020

Híreink

Híreink

Tájékoztató a zalaegerszegi Nyugati Vízmű ellátási körzetéről

A Felhasználók vízellátását két vízműtelep biztosítja Zalaegerszegen és  a környező településeken. Jelen tájékoztatás a Nyugati vízműtelepre, annak ellátási közretére vonatkozik, kiemelten Zalaegerszegre, annak városrészeire.

A települések és városrészek az alábbiak: Kiskutas, Nagykutas, Hottó, Böde, Teskánd, Kökényesmindszent, Zalaszentmihályfa, Babosdöbréte, Rám, Zalaegerszeg - Andráshida, - Ságod, - Neszele Andráshida felőli része, az Olai városrész, a Rákóczi u. - Platán sor - Mártírok u. által határolt terület, de a Mártírok u. nem, Puskás T. úttól keletre eső terület, a Kertváros egy része, részben a Hegyalja és Átalszegett utak által határolt terület, Gálafej, Aranyoslap, Buslakpuszta és Cimpóhegy.

Eddig a Nyugati vízműhöz tartozó kutak vize tisztítás nélkül került a vízellátó hálózatra, minimális fertőtlenítőszer adagolás mellett.

A területen jelenleg is zajló ivóvízminőség javító program keretében a Nyugati vízműtelepen új tisztítómű létesült. Feladata a kutakból kitermelt víz vas és mangántalanítása és ammóniamentesítése, a technológiai sor végén fertőtlenítéssel.

Ez a mű elkészült és már közel fél éve üzemel, így Önökhöz is megtisztított víz jut el.

A mű működése zavartalan és kiváló minőségű ivóvizet bocsát a vízellátó hálózatra. A megtisztított víz a tisztítási folyamat miatt már szinte minden paraméterében más, mint amit korábban az érintett területen elők megszoktak. A fentiek miatt ennek a hálózaton egyértelmű jelei lehetnek.

A tisztítási technológia nélküli működés során, a hálózaton keletkeztek lerakódások, kialakultak a csőhálózat belső felületén bevonatok, amelyek az új víz érkezésére reagálva leválhatnak a csőfalról, és megjelenhetnek a Felhasználóknál. A csőfalról levált bevonat, vas-és mangán üledék csak optikailag rontja a víz minőségét, egészségre nem káros. A lehetséges jelenségek, melyeket a Felhasználók tapasztalhatnak a következőek: a víz elszíneződése, különböző színű és állagú lebegőanyagok megjelenése, íz és szaghatások.

A rendszert Kollégáink, és az illetékes Hatóságok folyamatos laborvizsgálatokkal ellenőrzik. Munkatársaink minden bejelentésre reagálnak, beavatkoznak, hálózatöblítést végeznek. Szükség esetén hálózattisztítást is.

Sajnos ezek a vízminőség rontó jelenségek az ingatlanok belső hálózatán is megjelennek s ott csak a Felhasználók, vagyis az Önök segítségével szüntethetők meg.

Kollégáink az egész rendszeren tervszerű hálózattisztítást végeznek, mely a hálózatban kialakult lerakódásokat hivatott eltávolítani, ez a folyamat a rendszer nagysága miatt jelentős időt igényel.

A hálózattisztítási munkák tervszerűen zajlanak, azonban jelentősen megkönnyíti munkánkat a Felhasználók segítsége. Amennyiben a fenti jelenségek közül bármelyiket tapasztalja, kérjük jelentse be 06-80/202-178 ingyenesen hívható telefonszámon és kollégáink megteszik a szükséges intézkedéseket.

A hálózatban lerakódott vas-mangán és a csőfalon kialakult bevonat nagysága, kiterjedése miatt azonnali megoldás sajnos nem várható. Ezért kérjük Önöket, hogy amennyiben a kollégáink által elvégzett beavatkozások nem hoznak 100%-os sikert tegyék meg a bejelentést, ezzel segítve a munkánkat.

Segítségüket, és türelmüket előre is köszönjük!