Széchenyi 2020

Híreink

Híreink

Az ivóvíz életet ad, nélküle semmivé válnánk

Magyarország azon szerencsés nemzet közé tartozik, ahol a mindennapi vízfogyasztás, az, hogy csak meg kell nyitnunk a csapot egy pohár frissítőért természetes. El sem tudjuk képzelni, milyen lehet a harmadik világban élők helyzete, s lássuk be, ennek okán gyakran bele sem gondolunk, mekkora kincs a víz. Az ivóvíz. Arnhoffer Andrással, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatójával ezzel a csodával kapcsolatban oszlatunk el néhány tévhitet.

A cég hosszú évtizedek óta gondoskodik Zalaegerszeg és több tucat település megfelelő vízellátásáról. Működésébe talán soha nem gondolunk bele, hiszen természetes: ha megnyitjuk a csapot, folyik a víz, legyen szó főzésről, ivásról, vagy fürdésről. Ezt a „luxust” mégis gyakran nevezik drága szolgáltatásnak, anélkül, hogy előállításába belegondolnának. Mint azt Arnhoffer András kifejtette, keveseknek jut eszébe, hogy míg az ásványvízért a boltig mennek, addig az ivóvízért alig pár lépést kell tenniük, például a konyháig. Emellett egy liter ásványvíz több, mint százszorosába kerül, mint a csapvíz literje, mégis gyakran éri őket az a vád, hogy drága, holott „csak ki kell emelniük” a kútból. A rendszer azonban ennél sokkal bonyolultabb: az ivóvízdíj magába foglalja a folyamatos, 24 órás működtetéshez és szolgáltatáshoz szükséges költségeket, a felújítások, valamint a jövőbeni fejlesztések fedezetének egy részét, illetve az adókat. Ha pedig az utóbbiakat levonjuk, akkor az üzemeltetés, a karbantartás és a hibaelhárítás feladataira mindössze a bruttó díj fele jut. Tehát elmondhatjuk, hogy ugyan drága az ivóvíz, de a kifizetett összeg még így sem jut elég fedezetet a tényleges előállításra.

Ugyanakkor néhány tévhitet is kell oszlatni a vezetékes ivóvízrendszerrel kapcsolatban. Az egyik a klóros szagú ivóvíztől való félelem, hiszen ahhoz, hogy a vízben esetlegesen előforduló baktériumok felbukkanását megakadályozzák, kötelező a megelőző fertőtlenítés. Azonban ezt csakis az előírt módon és mennyiségben használja a Zalavíz Zrt., a kiváló vízminőség érdekében. Sőt, az ivóvíz fehér színét sem ennek kell tulajdonítanunk, az a benne található levegő miatt látszik fehérnek.

Abban az esetben pedig, ha vöröses színű vizet látunk folyni a csapból, ne gondoljunk rosszra, az mindössze a természetes, ásványi eredetű vas-oxidok vagy mangán felbukkanása miatt, s egyáltalán nem jelent veszélyt az egészségre.

Tapasztalhatunk dohos, földes szagot is, ebben az esetben szintén nem kell megijedni, legnagyobb valószínűséggel a ház belső hálózatának jellegzetessége, mértéke attól függ, meddig állt a víz a rendszerben.

Jó tudni, hogy a vezetékes ivóvizünkben található ásványi anyagoknak nagyon fontos élettani hatásuk van, melyre szervezetünknek szüksége van. Ugyanakkor ez összefüggésben lehet a víz keménységével, de ma már szerencsére az ebből adódó kellemetlenségekre is van megoldás, így háztartási gépeinket megóvhatjuk az állagromlástól. S ne feledjük, egészségünk szempontjából rendkívül fontosak a vízben lévő ásványi anyagok!

S itt rögtön érdemes is rátérnünk a hazánkban található ivóvíz minőségére. Zalaegerszeg és a Zalavíz Zrt. által kiszolgált települések szerencsés helyzetben vannak, hiszen itt sem gyógyszermaradványok, sem hormontartalmú mikro anyagok nem találhatók az ivóvízben. Mint azt Arnhoffer Andrástól megtudtuk, a vezetékes ivóvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerünk. Annak minőségét folyamatosan vizsgálják magasan képzett szakemberek, a megfelelő laboratóriumi körülmények között, meghatározott és szigorúan betartott szabályok alapján.

A Zalavíz Zrt. saját területén egyébként sem a felszíni vizekből nyeri az ivóvizet, hanem védett rétegvizekből, ahova nem jutnak be a veszélyes mikro anyagok.

Nagyon sokan persze a fent említett tévhitekre építenek, s hamis, sőt, egészségre ártalmas víztisztító berendezésekkel házalnak. Gyakori trükk, hogy egy pohár vízbe mártott vasrúddal mutatják be a víz „szennyezettségét”. Jó, ha tudjuk, ilyenkor nem a szennyeződést látjuk a vízben, hanem azt az anyagot, mely a vas anódról oldódik a vízbe. A valódi víztisztó berendezések közel félmillió forintba kerülnek, s rendelkeznek OKI engedéllyel. S ne feledjük, nem elég ezeket megvásárolni, fontos karbantartásuk is, hiszen annak hiányában magunk szaporíthatjuk el otthonunkban a káros baktériumokat.

Persze nem csupán ez a csalók egyetlen trükkje. Számos esetben úgy jutnak be magánházakba, vagy lakásokba, hogy magukat vízügyi szakembernek adják ki, miszerint vízmintát vennének az áldozat otthonában. Arnhoffer András leszögezte, a Zalavíz Zrt. munkatársai soha nem mennek magánházakhoz, illetve csak abban az esetben, ha maga az ügyfél hívja őket. Aki hívás nélkül, ilyen ürüggyel próbál bejutni bárkihez, annak más célja van, nem a vízmintavétel. Ne dőljünk be a csalóknak!

Egyébiránt a Zalavíz Zrt. az általa a fogyasztókhoz juttatott ivóvizet nem a csapig kíséri, mindössze az átadási pontig, azaz a vízóra aknáig, így a belső hálózat okozta állapotokba nem tud beleavatkozni.

Gyakori kérdés az ügyfelek részéről, hogy mit fogyasszunk, vezetékes ivóvizet, vagy ásványvizet? A szigorú előírások miatt mindkettő egészséges, így nem kell, hogy ez legyen a meghatározó szempont, fejtette ki Arnhoffer András. Ugyanakkor a vezetékes ivóvíz költségigénye sokkal kisebb, s nem termelünk vele szemetet, hiszen nem műanyag palackban szállítjuk haza otthonunkba. Emellett magunk is igen kellemes íz hatást érhetünk el, ha a kancsóba engedett csapvizet néhány óráig a szabad levegőn hagyjuk.  

Bárhogyis fogyasztjuk, akár frissen engedve, vagy pihentetve, ivóvizünk kincs, melyet nem szabad pazarolnunk. Sem a mindennapi használat során, sem a kerti munkák alkalmával. Sokan az öntözéshez is ivóvizet használnak, holott erre tökéletesen megfelelő egy a kertben ásott, vagy fúrt kút vize is.

Hihetetlen, de az oly természetesen fogyasztott ivóvizünk hosszú utat tesz meg otthonunkig, hogy ott aztán szomjunkat oltsa, vagy forró fürdőként szolgálja felfrissülésünket. Becsüljük meg hát!