Széchenyi 2020

GINOP-6.1.5-17-2018-00156 Munkahelyi képzések támogatása a Zalavíz Zrt.-nél

GINOP-6.1.5-17-2018-00156 Munkahelyi képzések támogatása a Zalavíz Zrt.-nél

Támogatott képzések a Zalavíznél

 A Zalavíz Zrt ismét sikeresen pályázott képzési támogatásra, nagyvállalati kategóriában.

 - Mit tartalmaz a mostani projekt?

 - A GINOP-6.1.5-17-2018-00156 azonosítószámú projekt 2018. októberétől 2019. március 31-ig tart, amiben 7 különböző képzés szerepel. Összesen 32,8 millió Ft támogatást nyertünk. A 7 tanfolyamból idén már három kurzust megkezdtünk, kettő OKJ-s vizsgával zárulót, az energiaátalakító berendezéskezelői és nyomástartóedény gépészt, és a harmadikat, az IKER 2 informatikai oktatást.

 - Voltak már korábban is képzéseik. Ezekre alapoztak a mostani pályázatnál, vagy teljesen új célokat tűztek ki?

 - A tervezéskor és előkészítés során egyrészt a Társaság különböző egységeinél felmerülő igényekre alapoztunk, de figyelembe vettük a víziközmű szakma előtt álló kihívásokat is.  Fontos szempont volt az is, hogy a saját, szűk képzési forrásainkat olyan tanfolyamokkal egészítsük ki, hogy a részt vevő munkatársak a működéshez szükséges megfelelő végzettséget és kompetenciákat megszerezzék. Az energiaátalakító berendezéskezelő képesítéssel a kollégák a napi munkájukhoz szükséges aggregátor, hőlégfúvó, kompresszor használatát tanulják meg, míg a nyomástartó edény gépész végzettség a Biogáz üzem viteléhez elengedhetetlen.

Figyelembe vettük azt, hogy az elmúlt években cserélődött a munkatársi állomány, emiatt nem mindenkinek van meg az a képesítése, ami egy-egy munkakör, munkafolyamat betöltéséhez kell. Nem kis eredmény tartjuk azt, hogy az első sikeres pályázatunkban részt vevő 46 munkatársból 31 fő még mindig nálunk dolgozik.

 - Milyen képzések szerepelnek a projektben?

 - Az oktatás októbertől márciusig tart, az egyes képzéseket folyamatosan indítjuk. Vannak 35 órás, rövid tréningek, tanfolyamok, mint pl. a kommunikációs tréning, vagy az IKER2 informatikai oktatás. De a LEAN management és a Számítástechnika a mindennapokban hosszabb, azok 100 órás képzések.

A GINOP- 6.1.5-17 projektben már hangsúlyos szerepet kapott az IPAR 4.0-ra való felkészítés. Társaságunknál három, ehhez kapcsolódó képzést bonyolítunk le, amely az okos eszközök használatát, a munkahelyi folyamatok javítását, optimalizálását eredményezik. Ilyen képzés a vízmérő olvasók számára biztosított IKER2 informatikai oktatás, vagy a csoportvezetők számára tervezett LEAN menedzsment képzés. Az OKJ-s kurzusokban külön van elméleti és külön van gyakorlati oktatás, ezek 120-160 órás képzések. Az OKJ-s képzések esetében az üzemeltetéshez kötelező képzések indulnak el, ezen túl az informatikai és a kommunikációs képességet kívánjuk javítani, valamint az együttműködési hatékonyságot.

 - Mennyi dolgozót iskoláztak be a kurzusokra?

 - Összesen 108 fő részvételét terveztük, ebből 10 fő ún. külső bevonású. Felétel volt ugyanis, hogy nem aktív dolgozót is be kell vonni a projektbe. Ezek olyan kollégák, akik munkanélküliek, vagy közfoglalkoztatottak voltak, de most már az alkalmazottaink, illetve Gyesen lévő munkatársakat és duális diákokat is.  Minden képzésen részt vesz egy-egy „külsős”, a Nyomástartó-edény gépész képzésben kettő. A képzések munkaidőben zajlanak, a kieső időre bértámogatást igényelhetünk a projektből.