Széchenyi 2020

Ivóvíz szolgáltatás

Ivóvíz szolgáltatás

A ZALAVÍZ Zrt. Zala vármegye 257 településéből 162 településen szolgáltat egészséges ivóvizet. A működési területünkön 38 vízmű van, amelyek különböző nagyságrendűek szolgáltatási szempontból. Van olyan vízmű, amely egy települést lát el és napi víztermelése átlagosan 2-3 köbméter, a legnagyobb - a zalaegerszegi vízmű - átlagos víztermelése pedig 14 000 köbméter / nap.

Vízbázis

Jelenleg 99 db kútból termeljük ki a szükséges vízmennyiséget. Kútjaink mélyfúrásúak, a termelt víz védett vízadó rétegből származik, amely azt jelenti, hogy a vízadó réteg felett mindig van egy úgynevezett vízzáró (többnyire agyag) réteg, amely természetes szűrőként szolgál és megvédi a mélyebb rétegekben lévő vizet a talajból és a talajvízből esetlegesen bejutó szennyeződések közvetlen hatásától.

A kutakból kitermelt víz minősége változó. Vannak olyan kútjaink, melyek vízminősége megfelel a jelenleg érvényben lévő jogszabályok előírásainak. Az általunk üzemeltetett 38 vízmű közül 22-nél a kutakból kitermelt víz mindenféle tisztítási technológia nélkül kerül a fogyasztókhoz. A többi vízműnél a termelt nyersvíz a megengedettnél magasabb koncentrációban tartalmaz vasat, mangánt, ammóniumot és néhány esetben arzént és metán gázt is, mely komponenseket el kell távolítani a vízből. Az alkalmazott technológia vas- mangántalanítás, ammónia mentesítés, arzénmentesítés és gáztalanítás.

Ivóvíz tárolás, elosztás

A kutakból és a tisztító telepekről megfelelő nyomással érkezik az ivóvíz a hálózatba. Azonban a domborzati viszonyoknak megfelelően ez a nyomás nem mindenhol lesz ugyanannyi (főleg egy több települést ellátó rendszer esetében). Ezenkívül a nap különböző időszakaiban más-más a vízfogyasztás, ezért fel kell készülnünk, hogy a csúcsfogyasztás vízigényének is meg tudjunk felelni. Az előbb említett két ok miatt az ivóvíz-hálózatokhoz tartoznak a magaslati tárolók, víztornyok és egyéb nyomásfokozó rendszerek, amelyek biztosítják az állandó és megfelelő hálózati nyomást, valamint csúcs vízigény esetén is rendelkezésre áll a megfelelő mennyiségű ivóvíz.

Vízminőség

A szolgáltatott ivóvíz minőségét a ZALAVÍZ Zrt. akkreditált Laboratóriuma rendszeresen vizsgálja. Az ivóvíz hálózat több, különböző pontjáról vett mintákból kémiai, bakteriológiai és biológiai vizsgálatokat végeznek, amelyeknél a vizsgált komponensek koncentrációjának meg kell felelni az ivóvíz minőségéről szóló magyar szabványok előírásainak.
A Zalavíz Zrt. által szolgáltatott ivóvíz- és elvezetett, megtisztított szennyvíz minőségi paramétereire vonatkozó információk megtekinthetők itt.

Víz keménység

Az ivóvíz – többek között – tartalmaz bizonyos mennyiségű kalciumot, magnéziumot és egyéb sókat. Ezen paraméterek határozzák meg a víz keménységét. 
mg/l CaO = német keménységi fok (nk°) * 10
mmol/l CaO = német keménységi fok (nk°) * 10 : 56,1

Keménység

Besorolás

mmol/l

nk°

 

0-0,7

0-4

Nagyon lágy

0,7-1,5

4-8

Lágy

1,5-2,2

8-12

Közepesen kemény

2,2-3,2

12-18

Eléggé kemény

3,2-5,5

18-30

Kemény

>5,6

>30

Nagyon kemény


Ha kíváncsi arra, hogy az Ön településén milyen keménységű a víz, azt ide kattintva megtekintheti.

Zalaegerszeget két vízbázisból látjuk el ivóvízzel, melyeket égtáji megjelölés szerint Keleti- és Nyugati Vízbázisnak nevezünk. A két vízbázison eltérő minőségű az ivóvíz – így a víz keménysége is -, ezért Zalaegerszeg esetében készítettünk egy utcajegyzéket amelyben ellenőrizheti, hogy mely vízbázisról kapja Ön az ivóvizet, s ennek alapján megnézheti mennyi az adott helyen a víz keménysége.
Az utcajegyzéket ide kattintve tekintheti meg.

Tisztítási technológia

Működési területünkön 16 vízmű telepen üzemeltetünk tisztítási technológiát, melyek kapacitása 5 köbméter / nap - 15 000 köbméter / nap tartományban helyezkedik el.

A tisztítási technológia főbb lépései:

  • vas- mangántalanítás légoxidációs vagy vegyszeres technológiával
  • ammónium mentesítés biológiai vagy törésponti klórozásos technológiával
  • magas arzén tartalmú vizek esetén arzénmentesítés
  • gáztartalmú vizek esetén elő- vagy utógáztalanítás
  • fertőtlenítés, amennyiben a mikrobiológiai paraméterek megkövetelik.

1. Alkalmazott tisztítási technológiák

Légoxidációs vas-mangántalanítás: A kutakba épített búvárszivattyúk nyomásával érkezik a nyers víz a vastalanító tartályokra. Az érkező nyersvízben oldott levegő oxigénjének hatására az oldott, kétvegyértékű vas, háromvegyértékű, gyakorlatilag oldhatatlan vashidroxiddá oxidálódik. A szilárd csapadék formájában kiváló vas a szűrőrétegben kirakódik. A kis mennyiségű mangán a szűrőrétegen történő adszorpcióval megkötődik.

Vegyszeres vas- és mangántalanítással: A nyers vízhez kálium-permanganát oldat adagolása történik a vas- és mangántartalom oxidálása céljából. A vas- és mangán csapadék formájában kiválik, a víz ezután kvarchomok és katalitikus töltetű szűrőkön kerül átvezetésre, ahol a vas- és mangántartalom lecsökken.

Ammónium eltávolítás törésponti klórozással: A nyersvízbe kálium permanganát, és a nátrium-hypoklorit adagolással a mangán és a vas vegyületek oxidációja végbe megy, majd ezt követően a vas- és mangán csapadék kiszűrésre kerül. Az ammónium-mentesítés törésponti klórozással és aktívszenes adszorpcióval történik a szűrés után. Az aktívszenes adszorpcióval a vízkezelési eljárás során keletkező egyéb melléktermékek eltávolítása is megtörténik.

Arzénmentesítés: A kezelendő nyersvízhez mennyiség-arányosan KMnO4 oldatot adagolunk a Fe(II), Mn(II), és As(III) ionok oxidálása, kicsapatása érdekében. Az As szűrhetővé tétele érdekében Fe2(SO4)3 koaguláló-szert adagolunk, majd a vizet katalitikus hányadot is tartalmazó kvarchomok tölteten megszűrjük.

2. Gáztalanítás

Ha a nyersvíz metángázt tartalmaz, ezt kétféle módon lehet eltávolítani. Ha a gáztartalom kicsi, akkor a vas- és mangántalanító technológiával együtt megfelelő mértékű gázmentesítés megy végbe, és a gáz a vastalanító szűrőtartályokon kiválik és egy kéményen keresztül a szabadba kerül. Ha magas a gáztartalom, akkor gáztalanító berendezést kell alkalmazni, amelyet telepíthetünk a tisztítási technológia elé vagy után (elő-, utógáztalanítás)

3. Szűrt víz fertőtlenítés

Amennyiben a mikrobiológiai paraméterek megkövetelik, a tisztított vizet fertőtlenítjük. Jelenleg a működési területünkön ehhez Na-hypoklorit oldatot használunk.

A vízműtelepeken a tisztítási technológia után a kezelt víz nátrium-hypoklorittal történő utófertőlenítéssel a tisztavíztároló medencébe, majd hálózati nyomásfokozással a települési elosztóhálózatba kerül.

Tűzcsapok elérhetősége

A hatóságok munkájának megkönnyítése érdekében készítettünk egy nyilvántartást, amely az ellátási területünkön található tűzcsapok adatait tartalmazzák.
A tűzcsap lista letölthető erre a linkre kattintva.