Széchenyi 2020

Víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos szemléletformálás pályázat

Víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos szemléletformálás pályázat

Automatikusan és energiahatékonyan működő hidroponikus farm, a Zalavíz K+F partnere sikeres projektet zárt

Minimális emberi erőforrást igényel a startup által fejlesztett beltéri növénytermesztés
Lezárult a hidroponikus technológiával működő Rotower farmok IoT eszközökkel és böngésző alapú felületről  történő vezérlésének és  automatizációjának fejlesztése. A 3 hónapos projekt eredményeként egy automatikusan és energiahatékonyan működő hidroponikus farm első változata jött létre, ahol minimális emberi beavatkozás szükséges a termelés során.

 

A projektet a Green Drops Farm Kft. valósította meg debreceni teszt farmján, ahol egy 15 toronyból álló hidroponikus növénytermesztő farmot működtetnek a belváros szívében.

A projekt alapvető célkitűzése volt, hogy az emberi munkaerő által működtetett farmon kevesebb humán munkaerőre legyen szükség a termelés során. Ez egy saját fejlesztéssel valósult meg melynek lényege, hogy a Rotower tornyok a tengelyük körül tudnak forogni, így a növényeket egy UR5-ös cobot könnyedén le tudja aratni és utána az üres helyekre új palántákat behelyezni, illetve szállításra előkészíteni dobozokba a már fogyasztásra alkalmas növényeket.

A cobot munkáját segíti még az is, hogy a tornyok forgását IoT eszközök segítségével lehet vezérelni, továbbá ezen felül további termeléshez szükséges eszközök is vezérelhetők távolról is, ilyen például a világítás, szivattyúk működése stb.

A farm energiahatékony működtetése is cél volt, ez pedig a termelési paraméterek folyamatos mérésével valósítható meg, mint a hőmérséklet, CO2, tápanyag mennyisége a vízben és a termesztéshez használt fény erőssége. Eddig a technológia tesztelése kezdődött meg salátafélékkel, a következő hónapokban azonban a tervek szerint többféle növény termesztésébe is integrálásra kerül, így minél szélesebb körű felhasználási lehetőséget biztosítva a felhasználóknak.

A cég a projekt keretein belül részt vett a VertiFarm 2022, Németországban tartott nemzetközi kiállításon is, ahol értékes kapcsolatokat alakított ki, mind a nemzetközi piacra jutást, mind a potenciális jövőbeni együttműködéseket illetően.

A projekt nem valósulhatott volna meg az NKFIH és az OXO Labs Kft. támogatása nélkül, illetve a kiváló magyar cégek nélkül, akik segítették a projekt sikeres megvalósulását.

 

Képek, videó:

https://drive.google.com/drive/folders/1XufN0cSHHFT1qu15U_v-ctPELxH5gO56?usp=sharing

https://vimeo.com/767577478/2b9827335e

https://youtu.be/7mR3_Qk519E