Széchenyi 2020

Fotó- és videópályázat

Fotó- és videópályázat


FELSZÍN ALATTI VIZEK – LÁTHATÓVÁ TENNI A LÁTHATATLANT

Ma van a víz világnapja. Fotó- és videopályázatot hirdetünk

Az ENSZ az 1992. december 22-én elfogadott közgyűlési határozatában nyilvánította március 22. napját a víz világnapjává. Részben azért, hogy legyen egy olyan napja minden esztendőnek, amikor kitüntetett figyelmet szentelhetünk hatalmas, mégis roppant sérülékeny természeti kincsünknek, az oxigén után életünk második legfontosabb forrásának: a víznek. Részben pedig azért, hogy tudatosítsa bennünk azt is: ha nem óvjuk, nem kíméljük ezt a kincset minden esztendő minden egyes napján, nem csupán utódaink életének alapjait semmisítjük meg, hanem már a sajátunkét is kockára tesszük.

Jóllehet bolygók több mint 70 százalékát borítja víz, csupán 2,5 százalék az édesvíz aránya, és ennek egy része is fagyott állapotban lelhető csak fel sarkvidéki területeken.
Szakértői elemzések szerint édesvízkészletünk kétharmadát a mezőgazdaság, egyhetedét pedig az ipar használja fel. Közvetlen emberi fogyasztásra, felhasználásra nagyjából a tizede marad. Miközben pedig – elsősorban a klímaváltozás eredményeként – folyamatosan csökken a Föld édesvízkészlete, meredeken emelkedik a népesség száma. Most, 2022 márciusában, hozzávetőlegesen 7 milliárd 933 millióan lakjuk a bolygót, és becslések szerint a számunk 12-14 évenként újabb 1 milliárddal nő. Ugyanakkor immár a kétmilliárdot is meghaladja azon embertársaink száma, akik nem férnek hozzá tiszta ivóvízhez és biztonságos szennyvízelvezetési rendszerekhez. Maholnap olyan csapdába kerül tehát az emberiség, amelyből aligha van kiút.

Tény az is, hogy a Föld édesvízkészlete döntően felszín alatti víz, Magyarország ivóvízellátását például 95 százalékban felszín alatti rétegekből biztosítjuk. Talán így az is érthető, hogy az idei világnapon miért éppen a felszín alatti vizek kerültek a figyelem középpontjába. Tudományosan igazolt állítás az, hogy a felszín alatt rejlő vízkincs a túlélésünk, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásunk legfőbb záloga, bár több szempontból is mi magunk veszélyeztetjük leginkább. Egyrészt a növekvő szükségletek miatt hajlamosak vagyunk túl gyorsan kiaknázni, azaz sokkal-sokkal többet kitermelni belőle annál, mint amennyi a víz természetesen körforgása során a csapadékból visszaszivárog a felszín alatti mélyebb rétegekbe. A másik nagy veszélyforrás pedig a környezetszennyezés. Olyan nagy mennyiségben jutnak már mérgek, nehézfémek, szerves hulladékok, illetve bioaktív esetleg radioaktív anyagok a talajba, és szivárognak idővel egyre mélyebbre és mélyebbre szerte a világban, hogy a vízkészletek megtisztítása később már akár évszázados folyamat is lehet.

Ehhez képest mi még szerencsés helyzetben vagyunk. A Zalaegerszeg ellátását biztosító két nagy bázis 180-200 méter mély rétegeiből például 28 000-30 000 éves víz tör a felszínre, tehát olyan időkben halmozódott fel, amikor emberi tevékenység nem szennyezte még a környezetet. Érdemes elgondolkodni viszont azon, hogy a jövő nemzedékeinek vajon mekkora esélyük lesz arra, hogy 30 000 éve érintetlen rétegekből nyerjenek maguknak ivóvizet.
Szembesülve a felszín alatti vizek sérülékenységével, az egyetlen helyes magatartás számunkra csak az önmérséklet, a takarékosság, a környezettudatosság lehet. Egyre többen nevezik kék aranynak az ivóvizet, ennek megfelelően kell hát bánnunk is vele.


FOTÓ- ÉS VIDEÓPÁLYÁZAT

A víz világnapja alkalmából társaságunk, a Zalavíz Zrt. fotó- és videopályázatot hirdet.

A PÁLYÁZAT TARTALMA

Pályázni olyan természetfotókkal illetve -videókkal lehet, amelyek középpontjában a víz és annak környezete, a természet harmóniája, szépsége áll. A pályamunkák embereket nem ábrázolhatnak.

Pályázni díjmentesen lehet, egy nevező legfeljebb 5 önálló fotóval és/vagy 2 videóval vehet részt a pályázaton.

A PÁLYÁZAT DÍJAZÁSA

A pályázókat két kategóriában díjazzuk.

  1. 18 év alattiak kategóriája
  2. 18 év felettiek kategóriája

A zsűri mindkét kategóriában 3 díjat ad ki.

  • 1. helyezett: 20 000-20 000 forintos ajándékutalvány
  • 2. helyezett: 15 000-15 000 forintos ajándékutalvány
  • 3. helyezett: 10 000-10 000 forintos ajándékutalvány

FORMAI ÉS TECHNIKAI KÖVETELMÉNYEK

Fotók:
A pályázaton manipulált képek nem vehetnek részt. Nem számít manipulációnak a hagyományos fotográfiai korrekció, így a színek, tónusok és a fényerő beállítása, illetve a felvétel közben keletkezett technikai hibák eltávolítása. Manipulációnak számít azonban a képek tartalmának megváltoztatása, a kép egyes elemeinek utólagos eltávolítása vagy hozzáadása, továbbá effektszűrők illetve más képmanipulációs eljárások alkalmazása.
Technikai követelmények:
Pályázni legalább 6 megapixel felbontású, JPG formátumú képpel lehet. A kép magassága nem lehet kisebb, mint 2000 pixel, szélessége pedig nem haladhatja meg a 4150 pixelt.

Videók:
Felbontás és képarány: minimum 1920x1080
Videó hossza: legfeljebb 2 perc
A videó feliratozása: a film elején vagy végén (szerző, cím, esetleg helyszín vagy helyszínek feltüntetése). Feliratozás máshol nem szerepelhet.
Hang: a pályamunka zenei aláfestése ajánlott (a szerzői jogok tiszteletben tartásával), de beszélgetést, narrációt, kommentet nem tartalmazhat a pályamű.

A PÁLYÁZATOK BEKÜLDÉSE

A pályamunkákat az alábbi űrlap segítségével kell feltölteni.

NYILVÁNOSSÁG ÉS SZERZŐI JOGOK

A pályázó a pályázati anyag beküldésével automatikusan elfogadja a Zalavíz Zrt. pályázatának feltételeit, és egyben hozzájárul ahhoz, hogy a beküldött pályaműveket (a szerző és a pályamű címének feltüntetésével) a társaság térítésmentesen használhassa online platformjain (honlap, hivatalos Facebook- és Instagram-oldal). Minden más online platformon vagy offline felületen csak abban az esetben használható fel a pályamű, ha ehhez a pályázó írásban hozzájárul. A pályázók személyes adatait a Zalavíz Zrt. kizárólag a pályázat kapcsán kezeli és tárolja, azokat harmadik félnek nem adja tovább.

A PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSÁNAK HATÁRIDEJE

2022. április 12.

EREDMÉNYHIRDETÉS

A Föld napján, azaz 2022. április 22-én.